Pages

21 Ekim 2018 Pazar

Yeni Türkü - Destina / #akustikhane #sesiniac


Dün gece sen uyurken

İsmini fısıldadım

Ve hayvanların korkunç

Öykülerini anlattım



Dün gece sen uyurken

Çiçeklere su verdim

Ve insanların korkunç

Öykülerini anlattım onlara



Dün gece sen uyurken

Yüreğim bir yıldız gibi bağlandı sana

İşte bu yüzden sırf bu yüzden

Yeni bir isim verdim sana Destina



Sen öyle umarsız uyusanda bir köşede

İşte bu yüzden sırf bu yüzden işte

Yaşamdan çok ölüme yakın olduğun için

Seni bu denli yıktıkları için

Yaşamımın gizini vereceğim sana Destina



Yeni Türkü, 1977 yılında Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan'ın Ankara'da kurduğu müzik topluluğudur. Topluluğun isim babalığını şair ve yazar Yaşar Miraç yapmıştır. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç'ın 1979'da Nisan-Mayıs-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan Güney Amerika orijinli bir müzik akımıdır. Bu akımın dünyadaki temsilciliğini Şilili topluluk Inti Illimani yapmıştır.

Topluluk Tarihçesi

Topluluk 1979 yılında ilk albümleri Buğdayın Türküsü'nü LP formatında çıkardı. Çok sert bir sol söylemin kullanıldığı bu albüm çok az sattı. Sonrasında topluluğa Murat Buket, Tuğrul Bayrak, Eftal Küçük ve Tuncer Tercan katıldı. Topluluğun asıl çıkışını sağlayan ikinci albümleri olan Akdeniz Akdeniz 1983 yılında piyasaya çıktı ve gurup Türkiye çapında tanındı. 1983'ün ikinci yarısında Film Müzikleri ve 1985'te Çekirdek Sanat Evi Resitali albümleri piyasaya çıktı. Bu yılın sonunda toplulukta bağlama çalan opera sanatçısı Tuncer Tercan ve buzuki, kemençe ve gitar çalan Eftal Küçük Yeni Türkü'den ayrıldı. Ayrılanlardan Eftal Küçük, aynı yıl Tolga Çandar, Erkan Oban ve Bahadır Suda'yla birlikte özgün müzik topluluğu "Çağdaş Türkü"yü kurdu ve bu toplulukla 1986'da "Bekle Beni" ve 1987'de "Delikanlıya" adlı albümleri yaptı. 1987 sonunda topluluğun dağılmasıyla asıl mesleği olan elektrik-elektronik mühendisliğine döndü ve 1987'de EMT mühendislik firmasını kurdu.



1985 yılında topluluğa aslen mimar olan Fuat Oburoğlu ile makine mühendisi olan Cengiz Onural katıldı. 1986'da Günebakan albümü çıktı. Aynı yılın sonunda Zerrin Atakan geçici olarak topluluktan ayrıldı. Ertesi yıl Günebakan albümünün devam albümü olan Dünyanın Kapıları adlı albüm çıktı. Dünyanın kapıları albümü sadece kaset ve LP formatında yayımlandı. 1988 yılında çıkan Yeşilmişik albümünden sonra topluluk içindeki anlaşmazlıklar su yüzüne çıkmaya başladı. Bu nedenle Yeni Türkü'de solo vokal yapan Zerrin Atakan topluluktan kesin olarak ayrıldı ve 1989'da, 1975'te evlendiği Selim Atakan'dan boşandı. 1989'da toplulukta blok flüt, yan flüt ve klarnet çalan Fuat Oburoğlu Selim Atakan'la yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle geçici olarak Yeni Türkü'den ayrıldı ve topluluğa Halis Bütünley ile Tayfun Duygulu dâhil oldu.



Yeni Türkü, 1990'da Vira Vira albümünü, ertesi yıl Rumeli Konseri albümünü çıkardı. Topluluk bu albümde, önceki albümlerdeki sevilen şarkılarına ek olarak ilk albümleri Buğdayın Türküsünden 4 parçaya yer verdi: Buğdayın Türküsü, Bekçi Kâzım Türküsü, Özgürlük (ilk versiyonundaki sondan önceki iki mısrası çıkarılarak) ve Mapushane Kapısı. Bu albümden sonra topluluk üyelerinden Yeni Türkü'nün kurucularından Selim Atakan, bas gitar çalan Tuğrul Bayrak, solo vokal yapan ve davul çalan Halis Bütünley ve klarnet çalan Tayfun Duygulu topluluktan ayrıldı; Fuat Oburoğlu topluluğa yeniden dâhil oldu. 1991'de topluluktan ayrılanlardan Tayfun Duygulu, Aralık 1992'den itibaren beş adet solo albüm yaptı.



Yeni Türkü, 1992'de Aşk Yeniden, 1994'te Külhani Şarkılar, 1995 yılında Süper Baba - Film Müzikleri ve 1996'da bir seçki olan Her Dem Yeni albümlerini ve yine 1996'da Telli Telli şarkısının dört remiksinin bulunduğu Telli Telli (Remixes) teklisini çıkardı. 1996'da topluluğa Erdinç Şenol katıldı. Külhani Şarkılar albümünden sonra Derya Köroğlu ve Erkin Hadimoğlu dışındaki üyelerin 1997'de Yeni Türkü'den ayrılmasıyla şu anki kadro oluştu. Ayrılan bu üyeler, Yedikule şarkısını seslendiren ve Külhani Şarkılar albümünde vokal yapan topluluğun flütçüsü ve klarnetçisi Fuat Oburoğlu, klasik kemençecisi ve gitaristi Cengiz Onural ile udisi, gitaristi ve vokalisti Murat Buket'ti. Ayrılan üyelerden Cengiz Onural, film müzikleri yapan İncesaz ve Aria topluluklarının kurucusu oldu. İnce Saz'la 1999-2009 arasında yedi albüm çıkardı. Murat Buket, Cengiz Onural'ın kurduğu "İncesaz"ın ilk üç albümünde bulunduktan sonra topluluktan ayrıldı. Fuat Oburoğlu, 2001'de Erden Çelik'le Durup Dururken topluluğunu kurdu. Bu topluluğa 2003'te Tuğrul Bayrak katıldı ve sözkonusu topuluk 2007'de "Yeryüzüne Merdiven" adlı albümünü yayımladı.



1999'da Yeni Türkü, Derya Köroğlu'nun önderliğinde "Yeni" albümünü çıkardı. Topluluk, gitarda ve solo vokalde Derya Köroğlu'dan, klavyeli çalgılarda Erkin Hadimoğlu'ndan, basta Raci Pişmişoğlu'ndan, klasik kemençede Furkan Bilgi'den, udta Fatih Ahıskalı'dan, davulda Erdinç Şenol'dan oluşuyordu. Yeni Türkü'nün sahne performansının doruğa ulaştığı bu dönemde topluluk Türkiye'de yılda ellinin üzerinde konser verirken, son 10 yılda sadece ABD'nin otuz iki eyaletinde yüzden fazla konser vermişti. 2001'de flüt ve saksafonda Serdar Barçın, 2006'da davulda Bahadır Tanrıvermiş, 2007'de bas gitarda Sezer Alemdar, 2009'da ise öncesinde topluluğun bazı albümlerine konuk olarak katılan İsmail Soyberk topluluğa katılırken adı geçen tarihlerden 2006'da Raci Pişmişoğlu ve Erdinç Şenol topluluktan ayrıldı.



Yeni Türkü'nün, "Buğdayın Türküsü", "Film Müzikleri", "Çekirdek Sanat Evi Resitali" ve "Yeni" albümleri ile "Telli Telli (Remixes)" teklisi dışındaki tüm kayıtları 2003'te Koleksiyon, 2004'te Koleksiyon 2, 2006'da Koleksiyon 3 ve 2008'de Koleksiyon 4 adlarıyla bir araya getirilerek DMC (Doğan Music Company) tarafından tekrar yayımlandı.

Diskograf

Buğdayın Türküsü (LP-MC, 1979) (Ze Plak) (Bu albüm 12 Eylül 1980 darbesi ile raflardan kaldırılmış, adeta “muzır yayın” muamelesi görmüştür.)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder